18/10/2024 door Jim 0 Opmerkingen
🚨 Waterkwaliteit in gevaar: Gezond water kunnen, moeten én willen we!
Water is leven. De waterkwaliteit in Nederland staat onder enorme druk. We weten wat moet gebeuren, maar doen het (nog) niet.
Waterkwaliteit in gevaar: Gezond water kunnen, moeten én willen we!
Water is leven. De waterkwaliteit in Nederland staat onder enorme druk. Zo concludeert RIWA-Maas/Meuse dat de Maas, bron van drinkwater voor 7 miljoen mensen, onvoldoende wordt beschermd, van PFAS tot medicijnresten. Nederland doet het zelfs slechter dan veel andere Europese landen: maar 1% van onze waterwegen voldoet aan de EU-normen voor schoon water. Dat wil niemand.
Â
We weten wat moet gebeuren, maar doen het niet.
De realiteit is duidelijk: gezonder water is een probleem dat iedereen raakt – overheden, bedrijven, huishoudens en individuen. Een kraakheldere analyse kan helpen om te laten zien wat ons te doen staat en vooral ook hashtag#hoedan. Problemen herhalen en wijzen naar elkaar is in ieder geval geen oplossing. Benoemen dat we het ‘samen’ moeten doen is hartstikke waar, maar leidt ook af van eigen verantwoordelijkheid en actie nu. Voorop gaan, dat patroon doorbreken, met inhoud, proces en energie, daar worden we als Vital Zone Instituut graag voor gevraagd.
Â
Kun je zelf ook iets doen? De tijd van hashtag#actievestilstand of gedogen is voorbij. Striktere regulering en handhaving richting bronnen van vervuiling is essentieel. Dat is een rol voor professionals met lef. En uiteraard kun je zelf ook al iets doen en zorgvuldig zijn met ons water, door de spullen die je koopt, terughoudend te zijn met niet-voorgeschreven pijnstillers, bewust te kiezen wat je eet, af te koppelen en in je werk watergebruik en -kwaliteit te agenderen. Want wat er niet inkomt, hoeven we er ook niet uit te halen.
Â
Vitale wereld
Wij dragen ook een steentje bij en werken iedere dag aan gezonder water, vitale steden en zorg. En doelgroepen, plekken en verbindingen komen bij elkaar in hashtag#gebieden. Samen met koplopers van waterbedrijven, overheden en zorgorganisaties, zetten we concrete stappen en bundeling van kracht. Bijvoorbeeld met Unie van Waterschappen (Dutch Water Authorities) en STOWA en collega waterexpert Marlies Kampschreur als kwartiermaker om rioolwatermonitoring in te zetten voor een betere waterkwaliteit en gezondheid. Door als aanjager en programmaleiding het Brabants Netwerk Medicijnresten uit Water te stuwen en pilots op te schalen en door vitale indicatoren te vinden die leidend worden in stadsontwikkeling, zorg en een vitaal platteland.
Op iedere schaal bouwen we mee aan vertrouwen en actie. Van je eigen straat tot de internationale waterwegen. Even sparren of meer weten?Â
Â
Linkedin 2024
Opmerkingen
Schrijf een reactie