Wist je dat water veel informatie bevat over leefstijl, pijn en duurzaamheid?

In Eindhoven, Rijen en Schaijk werken we samen met wijken, verenigingen, zorgorganisaties, gemeenten, waterschappen en provincie aan minder pijn en een gezonder leven voor mens en water. 

Zonder pijn beweeg je gemakkelijker en hou je energie om te doen wat belangrijk voor je is. Medicijnen kunnen erg helpen. Maar vaak is terughoudend zijn met medicijnen een goede gewoonte.

 

Wist je trouwens dat we medicijnresten terugvinden in het water? Via urine, de douche of wasmachine komen die in het riool. Sommige stoffen zoals Diclofenac*)  zijn lastig af te breken en blijven dus 'hangen' in het water. Niet best voor het waterleven en meer geld en moeite om te filteren voor onze waterbedrijven. Daarom kijken we of we klachten die samenhangen met diclofenac of een verkeerd gebruik kunnen terugdringen zoals gel smeren zonder noodzaak. 

*) Diclofenac is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) dat veel wordt gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen. Het is beschikbaar op recept en ook in lagere doses zonder recept. Pijn kan ontstaan door heel verschillende oorzaken zoals:

  • Overgewicht en obesitas: Overgewicht legt extra druk op het lichaam, vooral op de gewrichten in de knieën, heupen en onderrug. Dit kan leiden tot slijtage van de gewrichten (artrose) en pijn in de onderrug.
  • Ontsteking: Dit kan pijn veroorzaken en komt vaak voor bij aandoeningen zoals artritis (gewrichtsontsteking), bursitis (ontsteking van de slijmbeurs), en tendinitis (peesontsteking).
  • Blessures: Als je valt, jezelf snijdt, of een bot breekt, kun je pijn voelen. Blessures kunnen ook leiden tot langdurige pijn als ze niet goed genezen.
  • Overtraining en sportblessures: Als je te veel traint zonder voldoende rust te nemen, kun je je spieren, gewrichten en pezen overbelasten, wat pijn kan veroorzaken. Sportblessures zoals verstuikingen, verrekkingen en scheuren kunnen ook pijnlijk zijn.
  • Infecties: Infecties kunnen pijn veroorzaken als deel van het lichaamseigen ontstekingsreactie om de infectie te bestrijden.
  • Zenuwschade: Aandoeningen zoals hernia, zenuwpijn of gordelroos kunnen pijn veroorzaken door schade aan de zenuwen.
  • Kanker: Tumoren kunnen druk uitoefenen op organen, botten of zenuwen, wat pijn kan veroorzaken. Ook kan kanker ontstekingen veroorzaken die tot pijn leiden.
  • Psychologische factoren: Stress, angst en depressie kunnen ook bijdragen aan pijn.
    Chronische ziekten: Aandoeningen zoals fibromyalgie (langdurige pijn in spieren en bindweefsel), endometriose (weefsel dat normaal binnen de baarmoeder groeit, groeit buiten de baarmoeder), of interstitiële cystitis (langdurige ontsteking van de blaaswand) kunnen chronische pijn veroorzaken.

Als je pijn hebt en je weet niet waarom, of als de pijn niet beter wordt na rust en zelfzorg, is het belangrijk om naar een dokter te gaan.

 

Meer informatie over medicijnresten vind je bijvoorbeeld in dit artikel: Medicijnresten in oppervlaktewater: minder lozen waar het kan, zuiveren waar het moet (h2owaternetwerk.nl).

 

Wil je meer weten over:

Vragen over dit project? We werken aan een mooie en gezondere stad en willen dat iedereen in Eindhoven gelukkig en gezond kan leven. Samen met de buurt, Waterschap De Dommel, de gemeente Eindhoven en het Vital Zone Instituut dragen we, net als jij, een steentje bij. 
 
 
 
 

Veel informatie uit ons water

Schrijf een reactie