0

Wat we doen

https://vitalzone.eu/wordpress/wp-content/uploads/2021/10/Afbeelding12-133x39.png
https://vitalzone.eu/wordpress/wp-content/uploads/2021/10/Afbeelding11-160x122.png
https://vitalzone.eu/wordpress/wp-content/uploads/2021/10/Afbeelding7-289x72.png
https://vitalzone.eu/wordpress/wp-content/uploads/2021/10/Afbeelding8-122x39.png

Van doel naar actie.

Gezonder en duurzamer leven.

We helpen koers bepalende overheidsorganisaties, bedrijven en individuen om stappen te zetten op het gebied van gezond en duurzaam leven. Dat doen we door ze te inspireren, mee te werken aan besluitvorming en te helpen actie en commitment tot stand te brengen. We richten ons daarbij op de zes ingrediënten voor een vitale zone:

1. Zin en mentale veerkracht
4. Erbij horen en wonen
2. Gezonde voeding
5. Werk en bestaanszekerheid
3. Genoeg beweging
6. Gezonde, groene omgeving

Zo werken we bijvoorbeeld met gemeentes aan nota’s en collegebesluiten, om van doel naar actie toe te bewegen. We helpen bedrijven gezonder consumentengedrag te stimuleren. En inspireren professionals met een op gezondheid of duurzaamheid gerichte verander opgave, om meer voor elkaar te krijgen. Zo maken we robuuste, natuurvriendelijke ecosystemen waarbinnen mensen gezonder en duurzamer kunnen leven.

Natuurlijk doen we nog veel meer. Want de mogelijkheden rond gezonder en duurzamer leven reiken tot voorbij de horizon. Voorbeelden? Die lees je hieronder. Maar staar je niet blind op wat we al hebben gedaan. Laten we je vraag, wens of probleem als startpunt nemen. Laten we samen, buiten de gebaande paden, bedenken hoe we mensen gelukkiger, gezonder en langer kunnen laten leven - kennismaken?

Om je een idee te geven.

Projecten die we hebben gaan.

Met de gemeente Eindhoven vertaalden we plannen op het gebied van gezonder leven naar concrete doelen en schreven we mee aan een integrale gezondheidsnota. Het regioakkoord dat daaruit ontstond werd ondertekend door meer dan 90 organisaties, waaronder, Slimmer Leven, GGDZO, de TU Eindhoven en zorgverzekeraar CZ. Eindhovenaren merken daar nu al van alles van: scholen worden rookvrij en er komt een ‘frisse lucht challenge’. Uiteindelijk, zo is het doel, krijgt elke Eindhovenaar er drie gezonde levensjaren bij.

Voor het Ministerie van Infrastructuur en Schone MaasWaterketen waren wij de aanjager en dagvoorzitter op het Drinkbare Maas Event, waar we koersbepalers bij ruim 30 organisaties 80 samenbrachten. Tijdens verschillende co-creatiesessies verzamelden we ideeën om de Maas schoon en drinkbaar te maken. Wat denk je er bijvoorbeeld van om de rivier rechten te geven? Ervoor te zorgen dat mensen minder pillen slikken? Het bevorderen van duurzame toepassingen in de omringende landbouw?

Met Albert Heijn XL voerden we een experiment om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken. In de schappen plaatsten we zeven gezondere, goedkopere en duurzamere alternatieven naast ongezonde producten. Denk aan snoeptomaatjes naast chipszakken.

Met onze partners Waterschap Aa en Maas, BrabantZorg, Waterschap de Dommel en Provincie NB onderzochten we het rioolwater van een bijzondere zorglocatie in de gemeente Schaijk. Zo kregen we inzicht in het gebruik van medicijnen en schoonmaakmiddelen. Allemaal informatie die nuttig is bij het aansturen op gezondere, duurzamere alternatieven voor producten die we gebruiken.

Voor projectleiders, innovatiemanagers en senior beleidsadviseurs van de provincie, Ecodorp Boekel en de waterschappen Brabantse Delta, Aa & Maas en de Dommel, ontwikkelden we het 100-dagen-programma ‘Energie om te doen wat telt’. Dat bestond uit een 24-uursessie, drie volle dagen, tussentijdse coaching, onderlinge buddy-samenwerking en praktijkopdrachten. Zo werkten deelnemers aan hun veranderskills, kregen ze meer inzicht in wat zij belangrijk vonden en ontdekten ze hoe je via natuur en verbeeldingskracht verder kunt kijken dan je gewend bent te doen.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Laten we kennismaken.

Wil je kennismaken? Ontdekken wat we voor jouw organisatie kunnen beteken? Bel me dan op [TELEFOONNUMMER] of mail me op: [E-MAILADRES].

Annemieke Wiercx

nl_NLDutch